Zeg maar gerust zo’n 10 meter diep. En koud. Donker. Nat. Vol met beesten. Planten. Scheepvaart. Klinkt aantrekkelijk he? Dat wordt dus mijn nieuwe doel dit jaar.

Ik ga in augustus 2017 het IJsselmeer overzwemmen.

Eh…wat?

Blijkbaar wordt het vaker gedaan, maar ik had er zelf nog nooit over nagedacht. Tot in december een paar mensen vroegen of ik in estafettevorm het IJsselmeer wilde overzwemmen. Dat leek me gaaf! Maar stiekem wilde ik het dan eigenlijk wel solo doen. Zo kwam ik de de IJsselmeer Challenge van Sport-Active Nederland tegen, een organisatie die naast trainingskampen ook zwemoversteken organiseert. Zij zullen me dus gaan bijstaan met o.a. een begeleidingsboot, terwijl ik het meer over mag ploeteren!

Comfort zone

Ik ben zelf echt een chloorkindje, ik heb in m’n jonge jaren ook NJK’s en NK’s gezwommen. Het spannendste wat ik als jong zwemmertje met lange afstanden heb gedaan is een NK Open Water van 3 kilometer. Nu ik sinds een jaar of 4 aan triatlon doe ligt de focus wel steeds meer op open water, maar dat zijn meestal aardig overzichtelijke plasjes of meertjes. Het IJsselmeer oversteken is zo’n 22 kilometer, en met een beetje pech met het weer zwem je nog een paar kilometer meer. Dat zijn hééél veel baantjes in het zwembad… En in het zwembad heb je altijd die fijne kant om op terug te vallen, maar in het IJsselmeer ben ik straks omringt door alleen maar water. Compleet buiten de comfort zone dus!

Mental battle

Een uitdaging zou natuurlijk geen uitdaging zijn als het niet stiekem een beetje spannend was. En believe me, dat is het ook. Ik heb het nog nooit gedaan, zo ver gezwommen. En ik blijf dit jaar ook gewoon triatlons doen. Maar ik denk en hoop dat ik het met genoeg training en doorzettingsvermogen wel kan. Ik weet in ieder geval dat het een mooie mentale strijd gaat worden, zowel de weg ernaartoe als de IJsselmeer Challenge zelf.

Als sportpsycholoog help ik sporters om hun eigen mental battles aan te gaan, en in dit geval mag ik mezelf dus gaan coachen. Uit ervaring weet ik dat dit af en toe knap lastig is. Het goede nieuws voor jou is dat ik blogs ga bijhouden over de mentale (en fysieke) voorbereiding, zodat ook jij kan volgen hoe dit me af gaat. Dat betekent dus dat ik schrijf over de pieken en successen, maar ook over de dips, tegenslagen en andere hobbels die ik (hopelijk niet) tegenkom. Dat hoort er allemaal bij! Wil jij volgen hoe dit avontuur verloopt? Like en volg Animo Sportpsychologie dan op Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, en volg me op Instagram!