Ik lig in het midden van het IJsselmeer. Om me heen is alleen water. De boot dobbert naast me. Ik zwem met lange, rustige slagen. Ik adem om de drie slagen, en oriënteer me op de boot. De golven slaan tegen me aan, maar ik blijf rustig doorzwemmen. Een, twee, drie, vier, vijf. Ik tel mijn slagen. Tot honderd, en dan begin ik weer opnieuw. Ik hoor het water om me heen. Met elke slag kom ik dichter bij de overkant. Een, twee, drie, vier, vijf. Hier heb ik voor getraind, dit ga ik gewoon doen. Ik ga die overkant halen.

Ik heb het IJsselmeer al overgezwommen. In mijn hoofd. Meerdere keren zelfs. Je ziet hier een stukje uit mijn eigen visualisatiescript. Over 4 weken hoef ik dit alleen nog maar uit te voeren.

 

Visualisatie

Visualisatie is een hele krachtige tool om je voor te bereiden op een wedstrijd. In je visualisatie gaat alles namelijk zoals je zelf wilt. Je richt je op de dingen die je zelf controleert, en accepteert de dingen waar je geen controle over hebt. Dus in het kader van ‘practice what you preach’, ben ik dit zelf ook aan het doen. Ik zie mezelf al liggen, midden in het IJsselmeer, vol in de golven. Maar ik kom er doorheen hoor!

Ik heb geaccepteerd dat ik geen controle heb over de weersomstandigheden. Als het waait dan waait het, en dan golft het dus ook. Big deal? Nee, niet echt eigenlijk. Er is een grotere kans dat er wél hoge golven zijn dan niet, ik doe er toch niks aan. Ik visualiseer die golven dus juist, en zie mezelf erdoorheen beuken.

 

De voorbereiding

De laatste tijd waren er genoeg dingetjes die best anders hadden gemogen. Maar ja, wanneer heb je dat niet? Ik heb een paar open water wedstrijden gezwommen, ben half onderkoeld, heb lange trainingen gedaan in buitenwater, zat onder de schuurplekken in m’n nek en moest toezien hoe aan de andere kant van de plas iemand m’n reepjes jatte. Potverdorie.

De trainingen zijn vooral langer geworden, ik heb nu een aantal keer de 10 kilometer aangetikt. Eén keer was het doel 10 kilometer zwemmen en lukte het niet, maar daar heb ik (naar mijn idee) nog wel een aardig excuus voor: IJsselmeer buddy Tim en ik dachten dat we wel even zonder wetsuit konden. Eh, think again, vooral na een week vol regen. Na 2,5 KM begonnen we koud te worden, op 5KM tintelde alles, maar we hebben doorgebikkeld tot 8.8KM. Plus, kan ook niet anders, het was natuurlijk deze training waarbij de reepjes werden meegenomen! Honger…

Heerlijk zwemweertje!

Positieve punten zijn dat m’n nek een beetje begint te wennen dus de schuurplekken zijn nog maar half zo groot, en ik kwam erachter dat ik eigenlijk best veel lol had in de golven in de Vinkeveense Plassen met Brutal triatleten Jacomina en Koen. Ik heb niet te klagen dus!

 

 

 

Just keep swimming

Ik blijf dus vrolijk doortrainen, en doorvisualiseren. Visualisatie is eigenlijk ook gewoon extra training, maar dat kan je doen terwijl je lekker op de bank ligt. Daarnaast visualiseer ik natuurlijk ook op mijn eigen theme song, Finding Nemo’s ‘Just keep swimming’. Tja, dan kan je echt alleen maar vrolijk blijven.

Ik heb nog 4 weken voor ik oversteek, 29 augustus is de dag. Dan staat Sport Active met het bootje klaar. Tot die tijd staan er nog een paar mooie lange trainingen op het programma. Verder heb ik besloten om me eigenlijk niet zo druk te maken. Ik ga gewoon zwemmen, tot de overkant. En als ik wel ga twijfelen? Dan visualiseer ik die twijfel gewoon weg.

Wil jij volgen hoe mijn mentale voorbereiding naar de IJsselmeer Challenge verloopt? Like en volg Animo Sportpsychologie dan op Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, en volg me op Instagram.