Virtueel het IJsselmeer overzwemmen: dat zijn 880 baantjes in het zwembad. Of ik daar een rekenmachine voor heb gebruikt? Nee hoor, je moet toch wat tijdens je lange duurtrainingen!

 

Begin februari heb ik mijn doel om het IJsselmeer over te zwemmen met iedereen gedeeld. De reacties gingen van ‘Gaaf!’ tot ‘Ben je niet goed ofzo?’ en alles daartussenin. In de tussentijd heb ik een trainingsplan gemaakt, zwemmaatjes gezocht, en bouw ik de kilometers op. Dat betekent dus steeds meer uren in het chloor, en al snel het open water in. Ook heb ik gelijk maar flink ingeslagen aan zwemkleding en brilletjes, dus de Mako shop is ook gelijk weer leeg (oeps…).

 

Kweek je commitment

Ergens had ik verwacht dat ik er in het begin misschien wel wat moeite mee zou hebben: meer focus op zwemmen. Maar tot nu toe is dat eigenlijk niet zo. Toen ik pas om 7:00 ’s ochtends (ja echt waar!) in het zwembad lag voor een duurtraining probeerde ik te bedenken waarom dit zo was. Ik kwam eigenlijk tot een hele duidelijke conclusie: het delen van m’n doel heeft me een extra motivatie boost gegeven. Sinds ik duidelijk de keus heb gemaakt dat ik het ga doen en dit aan iedereen verteld heb, heb ik er alleen maar méér zin in.

En dat is ook hoe het werkt met het stellen van doelen: het delen van je doel met anderen vergroot je commitment. Anderen vinden het leuk om te horen, leven met je mee, en tonen interesse. Daar word je zelf nog enthousiaster van!

 

Druk

Nu kan ik me ook voorstellen dat je denkt: ik deel mijn doel eigenlijk liever niet, dan komt er alleen maar meer druk op te liggen. Dat kan natuurlijk ook. Misschien krijg je het idee dat je het moet halen als iedereen ervan weet, en voelt het als afgaan als het niet lukt. Dan doe je het opeens niet meer voor jezelf, maar richt je je op verwachtingen van buitenaf.

Het lastige aan sport is dat je van te voren eigenlijk nooit zeker kan weten wat er gaat gebeuren tijdens een race. Je hebt nooit een garantie op succes. Sport zou ook veel minder leuk zijn als je het wél kon voorspellen, maar het geeft enorm veel onzekerheid. En als je dan ook nog het idee hebt dat je moet presteren, dan snap ik heel goed dat je druk voelt.

 

Willen, niet moeten

Als jij ook weleens het gevoel hebt dat je moet, bedenk je dan nog eens waarvoor je het doet. Doe je het omdat je het wilt doen? Als het antwoord ‘ja’ is, dan heb je er misschien wat aan om jezelf te trainen in de formulering van je gedachten en je doelen. Het motiveert mij en maakt me vastberaden als ik denk ‘Ik wil het IJsselmeer overzwemmen’ en ‘Ik ga het IJsselmeer overzwemmen’. Het helpt me niet om te denken ‘Ik ga proberen het IJsselmeer over te zwemmen’ of ‘Ik moet het IJsselmeer overzwemmen’. Kies dus voor gedachten die je helpen.

Bijna alle sporters stellen doelen, en ik geef je de tip om zelf ook eens te kijken hoe jij je doelen formuleert. Als je iets echt wilt, dan wil je namelijk ook je trainingen doen. Dan wil je ook hard werken om je doel te halen. Ik moet dus helemaal geen 880 baantjes zwemmen. Maar ik wil het wel.

Wil jij volgen hoe mijn mentale voorbereiding naar de IJsselmeer Challenge verloopt? Like en volg Animo Sportpsychologie dan op Facebook om op de hoogte te blijven van de nieuwste blogs, en volg me op Instagram!