Je moet werken. Je moet sociale dingen doen. Je moet tijd doorbrengen met je familie. Je moet gezond eten. Je moet sporten. Je moet aardig gevonden worden. Je moet succesvol zijn. Je moet er goed uitzien. Je moet promotie maken. Je moet fit zijn. Je moet alle leuke dingen in je leven delen op social media.

Wat moet je eigenlijk een hoop! Waarschijnlijk doe je een aantal van bovenstaande dingen ook wel omdat je ze wilt doen, maar wanneer jij op maandagochtend weer begint aan een overvolle week, dan kan de grens tussen ‘willen’ en ‘moeten’ nog weleens vervagen. Dan zie je soms alleen nog maar wat je deze week allemaal ‘moet’ doen.

De vraag is alleen: wil je al die dingen die je doet eigenlijk wel doen? Of doe je ze omdat je het gevoel hebt dat ze van je verwacht worden? En wat gebeurt er dan als je de dingen die je van jezelf moet doen, niet doet? Dan voel je je schuldig. Dan baal je. Dan voel je je slecht over jezelf. Dit is eigenlijk best een rare reactie, want is er iemand die je vertelt dat je niet goed genoeg bent wanneer je iets niet doet? Meestal niet. Is er iemand die echt vindt dat je minder bent wanneer je iets niet doet? Echt niet. Vaak leg je het jezelf op, en dat kan knap vermoeiend zijn. Hoe kun je dit doorbreken?

Vul je agenda met dingen die je positieve energie geven
Negatieve gevoelens komen vooral kijken bij activiteiten die je eigenlijk liever niet zou willen doen. Kijk dus eens goed naar elke activiteit die je de komende weken gepland hebt en vraag jezelf af: wíl ik dit echt doen? Komt de motivatie uit mezelf, of heb ik het gevoel dat er verwacht wordt dat ik het doe? Af en toe is het echt niet erg om voor jezelf te kiezen en ‘nee’ te zeggen. Als een activiteit jou alleen maar negatieve energie geeft, dan is het misschien niet de moeite waard om het te blijven doen. Natuurlijk zijn er altijd een paar dingen die je beter kan blijven doen, zoals werken. Maar ook hierbij kun je ervoor zorgen dat je iets doet waar je positieve energie van krijgt.

Plan bewust tijd in waarin je een keer niets hoeft
Naast al die activiteiten kan het ook lekker zijn om een keer helemaal niets te hoeven. Wanneer je standaard een aardig vol schema hebt, kan het wel eens gebeuren dat je het zat bent en ervoor kiest om een keer niets te doen op een moment dat je eigenlijk iets had moeten doen. Op zo’n moment komen er negatieve gevoelens vrij en ga je je snel schuldig voelen. Door standaard elke week een moment te kiezen waarop je niets hoeft, creëer je voor jezelf een rustmoment. Je kan bijvoorbeeld een middag, avond of weekenddag per week voor jezelf vrij plannen. Als je niets hoeft kun je tot rust komen en doen waar je op dat moment zin in hebt. En het is prima als dat betekent dat je series kijkt op de bank, want op dat moment hoeft je lekker even niets. De volgende dag ga je dan weer door met een geplande activiteit waar je positieve energie van krijgt!

IMG_4559

Deze blog is eerder verschenen op Glow Magazine!